Acupuncture et homéopathie
Translate
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Derniers sujets
» Thyroïdite - traitement homéopathique
Lun Nov 20, 2017 7:22 pm par Jescard Michael

» Informatii programari la sediul Institutului
Ven Oct 20, 2017 3:03 pm par Dr.Ioan

» Narcissisme traitement homéopathique
Jeu Sep 21, 2017 7:55 am par Dr.Ioan

» L'action d'acupuncture
Jeu Sep 21, 2017 7:54 am par Dr.Ioan

»  Hernie discale apres la chirurgie
Jeu Sep 21, 2017 7:51 am par Dr.Ioan

» Diabéte neurogéne
Sam Aoû 05, 2017 1:51 pm par Dr.Ioan

» Coma discussions
Ven Juil 21, 2017 8:09 am par Dr.Ioan

» Agaricus blazei
Mer Juil 05, 2017 11:47 pm par Dr.Ioan

-

Add to netvibes

-

301 Redirect Code Generator Tool

Get our toolbar!
[Valid RSS]
Flux RSS


Yahoo! 
MSN Prigoana comunista

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

13052011

Message 

Prigoana comunista
Abuzurile și ura soldaților și ofițerilor sovietici, ale noilor autorități de ocupație și colaboraționiste, ale întregului sistem ce voia să se instaureze au fost simțite nu doar de „masele populare” – ca să folosim o expresie a vremii – ci și, sau în primul rând, de vlădici.

Patriarhul Nicodim Munteanu a fost înlăturat din scaun, ținut sub strictă supraveghere, amenințat și persecutat până la suspecta sa moarte din 27 februarie 1948.

Mitropolitul Irineu Mihălcescu al Moldovei este alungat din scaun de sovietici pe 16 august 1947, pus în domiciliu forțat la Agapia și, după câte se pare, ucis de sovietici în 3 aprilie 1948.

Episcopul Dunării de Jos, Cosma Petrovici, „retras” din scaun prin decret politic în 1947 și pus sub supraveghere moare „întâmplător” tot în 1948, pe 16 decembrie.

„Din întâmplare”, în același an 1948 este scos din scaun episcopul Atanasie Dincă, fiind mutat prin mai multe locuri, sub supraveghere permanentă, până la moarte.

În același an, se înțelege, este alungat și episcopul Pavel Șerpe, un episcop de numai cincizeci de ani, foarte iubit de muncitorii din Regie, pe care îi ajutase neîncetat, atât în necazurile cele mai obișnuite și mizere, cât și în supărările cu patronii. O asemenea legătură între cler și credincioși, dar mai ales între un episcop și muncitori, era cu tot insuportabilă sovieticilor și colaboraționiștilor din România ocupată. Este trimis la Seminarul de la Neamț, alături de alți patru episcopi alungați de comuniști din scaunele lor. Mai târziu, Patriarhul Justinian recurge la ajutorul lui într-o lucrare plină de primejdii, aceea de a sprijini recuperarea Sfintei Mânăstiri de la Curtea de Argeș ocupată de prigonitori și preschimbată în „casă de odihnă”. Atât de adâncă și plină de dăruire a fost lucrarea acestui sfânt episcop, încât Securitatea, chiar și într-o vreme de teoretică destindere, a forțat retragerea lui din scaun. Notele informative arată că a fost sub neîncetată supraveghere și prigoană până la moartea sa, în 1978.

Episcopul Teodor Trandafir Scorobeț a trecut prin mai multe valuri de prigoană. Unul dintre ele a fost cel al autorităților ungurești din Transilvania ocupată, care l-au trecut prin doi ani de chinuri în pușcăriile controlate de ei. Prigoana comunistă a fost și mai cumplită, episcopul martir fiind scos din scaun în același însângerat an 1948 și pur și simplu răpit de autoritățile bolșevice, pentru a fi înapoiat Bisericii… mort. Nu s-a oferit nicio lămurire, nici un act justificativ, nimic. Acest sfânt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române a fost înmormântat la Rășinari, adăugându-se astfel lungului șir de martiri ce a sfințit pământul Transilvaniei străbune.

Puțini știu astăzi că între Carpați și Alpi, în secolul I, a vestit Evanghelia unul dintre cei șaptezeci de ucenici ai Mântuitorului, Sfântul Apostol Andronic, numit uneori și episcopul sau apostolul Panoniei. Aradul, ale cărui rădăcini creștine încep astfel în vremuri apostolice, a fost binecuvântat în prigoanele comuniste ale secolului XX cu jertfa marelui ierarh martir Nicolae Popovici. În mai puțin de cinci ani de episcopat la Oradea – vorbim de primii săi ani aici – a făcut lucruri uimitoare. Peste 12.000 de oameni care trăiau în păcat au renunțat la acesta, primind Taina Cununiei. S-au zidit și sfințit 20 de biserici și case parohiale, s-au început multe altele și chiar catedrala din Oradea, au fost sprijiniți și s-au făcut instituții pentru sprijinirea celor săraci și loviți de nenorociri, s-au tipărit foi și cărți folositoare de suflet… Uimitor de mult, cât nici nu se poate spune în câteva rânduri. Apoi a venit prima prigoană. Ocupanții hortiști l-au alungat în grabă pe vrednicul episcop. Dar acesta nu și-a părăsit credincioșii ci, așezat la Beiuș, lângă noua, vremelnica și nedreapta frontieră, i-a sprijinit din răsputeri, spre furia barbarilor invadatori. Dincolo de alte osteneli și suferințe martirice ale acestui mare episcop al Românilor, rămâne parcă mai presus de toate mărturisirea pe care a dat-o sub comunism, vreme de un sfert de secol. Atât între patru ochi, la sfătuire și spovedanie, dar și de față cu mulți martori, la Sfânta Liturghie și cu alte prilejuri, Mărturisitorul Episcop Nicolae Popovici a învățat poporul să se ferească de învățăturile nebunești ale comunismului, a dat pe față crimele ocupației sovietice și colaboraționiștilor, a mângâiat pe cei care fuseseră loviți, ei și familiile lor… Ura comunismului a fost pe măsura mărturiei lui. Arestat, bătut, „eliberat” de frica răscoalei poporului dar pus sub pază la Sfânta Mănăstire Cheia, otrăvit de câteva ori, marele ierarh Nicolae al Oradei a fost ținut de Dumnezeu într-o lungă suferință mărturisitoare. S-a stins în aceeași detenție camuflată, la 20 octombrie 1960.

Alt mare ierarh al acelor vremi de prigoană împotriva Bisericii lui Hristos este mitropolitul Sebastian Rusan al Moldovei. Și el a trecut și prin prigoana hortistă, înainte de a urca Golgota mărturisirii sub comunism. Acest fiu al Ardealului prin naștere a fost și un adevărat fiu și mai ales părinte al Moldovei. Dragostea sa față de preoții păstoriți a fost uimitor de mare, așa încât și-a pus neîncetat viața în primejdie pentru ei. Cu toate că acest lucru era interzis prin lege a avut grijă să ajute familiile preoților arestați de prigonitori, să îi reprimească pe cei care – de multe ori pentru puțină vreme – erau eliberați, să ocrotească familiile preoților martirizați de autorități. A încercat să oprească pe preoți de la mărturisiri care să-i dea pe mâna prigonitorilor, mărturisind în locul lor chiar el, în catedrală și oriunde simțea că este nevoie. A propovăduit împotriva urii de clasă, pentru dragostea creștină și păstrarea comorii Credinței adevărate. A mărturisit împotriva colaboraționismului, împotriva pactizării cu sovieticii și comunismul, împotriva primirii „legilor drăcești” ale acestora (după propria exprimare). Declarat „dușman de prim ordin al regimului”, a fost ucis de comuniști, prin otrăvire, la 15 septembrie 1956. Dragostea poporului față de el era atât de mare, încât pur și simplu autoritățile nu au îndrăznit să ia pe față măsuri împotriva sa.
Mitropoliții Tit Simedrea și Visarion Puiu, episcopii Emilian Dumitru Antal, Valeriu Moglan, Grigore Leu și alții, sunt și ei printre ierarhii români ai Bisericii lui Hristos prigoniți și chiar uciși de autoritățile comuniste.

Este un șir cutremurător de mare de martiri, care arată o bucățică din suferințele cumplite ale Bisericii lui Hristos în vremea comunismului. Din acest șir se cuvine ca, pentru început, măcar unul dintre ierarhii mărturisitori să fie adăugați celor trei martiri din icoana campaniei „Din temnițe spre sinaxare”. Abia atunci când aceasta se va săvârși icoana va fi într-adevăr o icoană a mărturisirii Bisericii în vremea prigoanei comuniste, cuprinzând laolaltă pe cei ce împreună au suferit și mărturisit Dreapta Credință: ierarhi, ieromonahi, preoți de mir și mireni, Trupul lui Hristos.

Pr. Mihai-Andrei Aldea
Link sters
Admin
avatar
vstgx
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 832
Varsta : 41
Puncte : 29881
Data de inscriere : 17/02/2010

Revenir en haut Aller en bas

Partager cet article sur : Excite BookmarksDiggRedditDel.icio.usGoogleLiveSlashdotNetscapeTechnoratiStumbleUponNewsvineFurlYahooSmarking

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum