Acupuncture et homéopathie
Translate
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Derniers sujets
» Fisa medicala pacienti
Mar Oct 30, 2018 9:44 am par Dr John

» Diagnostic de l'arthrite réactive
Mer Sep 19, 2018 6:46 am par Dr John

» Pour la programmation
Mer Sep 19, 2018 6:44 am par Dr John

» Thyroïdite - traitement homéopathique
Lun Sep 03, 2018 6:55 pm par Van Derlegen

»  Hernie discale apres la chirurgie
Sam Juil 21, 2018 6:08 pm par Dr John

» L'herpes oculaire
Mer Juil 11, 2018 11:00 pm par Dr John

» Adresa Institut national de medicina complementara si alternativa Bucuresti
Jeu Fév 15, 2018 10:58 pm par Dr John

» Phytothérapie immunostimulante
Jeu Fév 15, 2018 10:34 pm par Dr John

[Valid RSS]
Flux RSS


Yahoo! 
MSN 


Homeopatie acupunctura

https://migraineh.blogspot.ro/

Ecografia Doppler vasculară

Aller en bas

29082010

Message 

Ecografia Doppler vasculară
Autor : Dr Adrian Cacovean
Medic Primar Chirurgie Cardiovasculara
Doctor in Stiinte Medicale

Este o ecografie ca nici una alta. De fapt este tot o ecografie, având particularități care o fac ceva mai specială.
Se bazează tot pe principiul sonarului, al detectării în apă a obiectelor de care s-ar putea lovi un vas marin (vapor sau submarin) sau care se îndreaptă spre acel vas și îl amenință.

Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculară oferă medicului informații nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar și date funcționale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări și/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificați, mai rar particularități anatomice de dezvoltare sau vindecări greșite) și poate oferi medicului avizat o informație extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical, justificându-l și fiind probă neutră pentru actul medical.

De obicei această investigație, care poate confirma, infirma, justifica, urmări, certifica un tratament medical sau chirurgical, este efectuată de un medic care se ocupă doar de această investigație. Medicul ecografist vascular, de obicei cardiolog, dar poate fi și specialist în imagistică medicală, internist, în alte țări doar specialist în ecografie vasculară, nu are ocazia, de obicei, să verifice aspectul real, intraoperator, al imaginilor și parametrilor măsurați la ecografie.
Examenul ecografic Doppler vascular oferă medicului atât imaginea structurilor investigate, dar și felul cum curge sângele prin vasul examinat, parametrii fluxului sangvin și efectul modificărilor anatomopatologice ale vaselor asupra curgerii sângelui prin vase.
Ecografia Doppler vasculară se efectuează:
țintit, asupra arterelor sau venelor și pe segmente (membre inferioare, membre superioare, carotide și vertebrale, aorta abdominală, aorta toracică, iliace, renale, cava superioară, cava inferioară, ramurile viscerale ale aortei abdominale etc.);
în scop diagnostic;
în scop terapeutic (sclerozări de pachete varicoase, sclerozare endoluminală pentru tratamentul cu laser sau radiofrecvență a varicelor, canulări de vene centrale sau de artere periferice etc.);
pentru verificarea eficienței unor tratamente (anticoagulant în tromboze, restabiliri de flux arterial etc.) sau pentru stabilirea duratei acestora (când oprim anticoagularea în cazul unei tromboze venoase profundă a membrelor inferioare de ex.);
preoperator, intraoperator, postoperator.
După cum se vede din enumerarea precedentă (care va fi din timp în timp revizuită și adăugită), există multe feluri de ecografii vasculare și numeroase circumstanțe în care se apelează la această investigație. Fiecare dintre acestea necesită timp (aproximativ 45 minute), mult mai lung decât durata celorlate ecografii (abdominală, cardiacă etc.). Zâmbesc cu înțelegere de fiecare dată când am de examinat ecografic un pacient care vine din proprie inițiativă și cere o ecografie Doppler vasculară (un “eco Doppler”) și care, atunci când îl întreb unde anume vrea să fac ecografia (la artere sau la vene, la picioare sau la cap etc.), îmi spune că vrea una la toate vasele. Apoi sunt nevoit să înșir toată povestea de mai sus și să-i spun că ecografia asta vasculară generală va fi foarte lungă, va dura toată ziua și toată noaptea, se va termina probabil a doua zi și va costa destul de mult. Abia atunci pacienții respectivi acceptă faptul că ecografia vasculară trebuie efectuată la indicația unui medic, cu un anumit scop și în cazul în care pacientul nu vine cu o trimitere de la un alt medic, atunci mult mai util este un examen al specialistului și apoi, dacă este nevoie, pentru un anumit motiv constatat de medicul examinator, se poate face și o ecografie cu scop, țintită conform constatărilor spre un anumit segment considerat cu probleme.
Conform celor expuse anterior, pentru ecografia Doppler vasculară este necesară o trimitere din partea unui medic, în care să fie specificat un diagnostic, motiv, scop și segmentul anatomic de examinat, altfel programarea doar pentru ecografie din inițiativa pacientului mă obligă la explicații care pot fi uneori mai lungi decât cele expuse anterior pentru a face înțeles faptul că un consult prealabil (din partea mea sau a unui alt medic) poate fi mai utilă și cu siguranță mai ieftină decât o examinare ecografică efectuată la cererea pacientului. De cele mai multe ori, după consultație, examenul ecografic își pierde indicația sau atunci când constat că ar trebui efectuat, zona examinată și tipul vasului diferă de solicitarea inițială a pacientului.

În plus, mai adaug faptul că examenul ecografic vascular este înregistrat ca descriere de parametri anatomici și funcționali și uneori imagini de pe ecran printate, care sunt mai puțin înțeleși chiar și de către medici și pacientul face destul de puțin asocierea cu alte examene imagistice (radiografii, arteriografii, cateterisme cardiace, coronarografii, examene CT sau RMN etc.) sau biologice-biochimice (analize de laborator). Dacă medicul de laborator nu are contact cu pacientul, medicul radiolog are contact cu pacientul în cursul examinării și poate deloc în momentul în care pacientul vine după rezultat (de obicei a doua zi), ecografistul vascular eliberează rezultatul pe loc și pacientul poate fi nedumerit de faptul că ecografia Doppler vasculară este o examinare imagistică și nu o consultație și nerăbdător să afle “cum stă treaba”, cât de grave sunt cele constatate, tratamentul și prognosticul. În realitate ecografia Doppler vasculară este o examinare paraclinică imagistică și constatările ecografice sunt interpretate de medicul curant, care stabilește ce este de făcut în baza celorlalte date pe care le are despre dv. și în bază cărora va făcut chiar trimiterea spre ecografia la care ați venit.

Pentru mine, chirurg cardiovascular, ecografia Doppler vasculară îmi oferă posibilitatea de a examina ecografic pacienții pe care îi tratez (chirurgical sau medical). Dacă la început aveam o oarecare teamă să nu greșesc ecografic diagnosticul, cu timpul am căpătat siguranță prin verificarea intraoperatorie a diagnosticului și acum fac bypass-uri bazate exclusiv pe ecografia făcută de mine.

Ecografia Doppler vasculară este o metodă de investigație extrem de utilă, nenocivă și accesibilă în orice moment pentru afecțiunile vasculare. Mulțumesc Doamnei Profesor Doctor Arsenescu Ileana pentru calitatea cursului și standardele ridicate impuse pentru acordarea competenței în ecografia Doppler vasculară și soției pentru susținerea în efortul obținerii acestei competențe.

avatar
Dr John
Admin
Admin

Numarul mesajelor : 2136
Puncte : 39104
Data de inscriere : 24/07/2009

http://sites.google.com/site/acupuncturareumatism/

Revenir en haut Aller en bas

Partager cet article sur : diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

Ecografia Doppler vasculară :: Commentaires

Message le Dim Aoû 29, 2010 1:02 pm par Myka

Domnule doctor, acest Doppler , este acelasi lucru cu arteriografia???

Revenir en haut Aller en bas

avatar

Message le Dim Aoû 29, 2010 4:53 pm par Dr.Ionescu Sterian

Myka a écrit:Domnule doctor, acest Doppler , este acelasi lucru cu arteriografia???

Nu este .
La arteriografie se injecteaza substanta de contrast, fiind invaziva la Doppler nu, fiind accesibila si la gravide .

Revenir en haut Aller en bas

Message le Dim Aoû 29, 2010 8:08 pm par Myka

Am inteles.Multumesc, domnule doctor.Sotul meu va fi internat pe 8 septembrie.A fost diagnosticat cu claudicatie intermitenta.Artera iliaca este blocata.Domnul doctor a spus ca i se va face arteriografie , pentru a vedea pe ce portiune este afectata, artera.Luasem o pauza prea mare.Parca am contract cu spitalele.

Revenir en haut Aller en bas

avatar

Message le Dim Aoû 29, 2010 9:15 pm par Korsakov

Ce inseamna artera blocata, e un trombus sau un spasm vascular ?

Revenir en haut Aller en bas

Message le Dim Aoû 29, 2010 10:15 pm par Myka

Nu stiu.Asa s-a exprimat medicul.Ca artera iliaca este blocata.Si v-as mai ruga sa imi explicati care ar fi diferenta.

Revenir en haut Aller en bas

avatar

Message le Dim Aoû 29, 2010 10:28 pm par Korsakov

Tromboza e ca un dop de sange coagulat si spasmul arterial este tranzitoriu fiind expresia unei cotractii a vasului .
Tratamentul e diferit .

Revenir en haut Aller en bas

Message le Dim Aoû 29, 2010 10:40 pm par Myka

Multumesc.Vom vedea dupa efectuarea analizelor.Fumeaza foarte mult si bea foarte multa cafea.Va trebui sa renunte la astea.Va doresc o noapte linistita .

Revenir en haut Aller en bas

avatar

Message le Dim Aoû 29, 2010 10:47 pm par Korsakov

Myka a écrit:Multumesc.Vom vedea dupa efectuarea analizelor.Fumeaza foarte mult si bea foarte multa cafea.Va trebui sa renunte la astea.Va doresc o noapte linistita .

Daca nu are tromboza ci spasm, sa faca tratament acupunctural .

Revenir en haut Aller en bas

Message  par Contenu sponsorisé

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum