Acupuncture et homéopathie
Translate
 
 

Rezultate pe:
 


Rechercher Cautare avansata

Derniers sujets
[Valid RSS]
Flux RSS


Yahoo! 
MSN 


Homeopatie acupunctura

https://migraineh.blogspot.ro/

Melcii carnivori ºi meduzele devoratoare omoara pestii din Marea Neagra

Aller en bas

17112010

Message 

Melcii carnivori ºi meduzele devoratoare omoara pestii din Marea Neagra
La sfârºitul anilor ’80, stocurile de hamsii din Marea Neagrã s-au spulberat datoritã unei combinaþii de factori. Printre acestea s-a numãrat pescuitul în exces; îmbogãþirea cu elemente nutritive (mai ales din fluviul Dunãrea); o temperaturã mai mare a apei datoritã schimbãrilor climatice; ºi invazia unei noi specii în regiune, Mnemiopsis leidyi, o specie de meduzã care este originarã din Atlanticul de nord-vest.

Introdus în Marea Neagrã, foarte probabil prin intermediul apelor cu balast ale navelor comerciale, Mnemiopsis leidyi se hrãneºte cu larve de peºte ºi cu organisme care constituie de regulã hranã pentru hamsii. În anii ’90, o altã specie de meduze din Atlanticul de nord-vest, care se hrãneºte în mod aproape exclusiv cu Mnemiopsis leidyi, a fost de asemenea introdusã întâmplãtor în ecosistemul Mãrii Negre. Introducerea acestui prãdãtor pentru Mnemiopsis leidyi, temperatura mai micã din 1991 pânã în 1993 ºi reducere a circuitului de elemente nutritive, alãturi de un pescuit redus în perioada de dispariþie a hamsiilor, a mai slãbit presiunea asupra stocurilor de hamsii. De atunci, ecosistemul Mãrii Negre dã semne de refacere.

Și în Marea Balticã s-a observat o schimbare similarã în ecosistem.

Pescuitul în exces ºi schimbãrile climatice au determinat trecerea comunitãþii de pescari din regiunea balticã de la una dominatã de cod la una dominatã de hering ºi sprot.

Fie cã au fost introduse în mod intenþionat sau accidental, speciile invadatoare strãine pot produce pagube pentru oameni, ecosisteme ºi speciile de animale ºi plante autohtone. Problema speciilor invadatoare este prevãzutã a se înrãutãþi în secolul viitor datoritã schimbãrilor climatice, a comerþului ºi a turismului în creºtere.
Sursa : Agentia Europeana de Mediu
vstgx
vstgx
Moderator
Moderator

Numarul mesajelor : 829
Varsta : 43
Puncte : 34698
Data de inscriere : 17/02/2010

Revenir en haut Aller en bas

Partager cet article sur : diggdeliciousredditstumbleuponslashdotyahoogooglelive

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum