Translate
Derniers sujets
Agricultura ecologica in Romania
Acupuncture et homéopathie :: Homeopatie :: Acupunctura chineza :: BOLI ENDOCRINE : hipertiroidie, hipotiroidie, Hoshimoto :: Gradina ta
Page 1 sur 1
07012011
Agricultura ecologica in Romania
Doctorul in agrochimie ION TONCEA
presedintele Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica si presedintele Asociatiei pentru Agricultura Durabila, ne prezinta in interviul de mai jos situatia la zi din Romania.
"Daca ar avea cine sa ne asculte, am fi gata sa aratam cum poate deveni Romania o forta in agricultura ecologica europeana"
- Ca doctor in agrochimie, cred ca stiti cel mai bine cat de daunatoare este chimizarea agriculturii intensive. Poate un agrochimist ca dumneavoastra sa devina ecologist?
- Orice agrochimist poate si trebuie sa fie, in acelasi timp, si ecologist, iar eu, prin trecerea la cercetarea in agricultura ecologica, mi-am imbogatit calificarile initiale prin titlul de master in agricultura ecologica, acordat de Universitatea Agricola Wageningen din Olanda. Eu stiu ca fara ingrasaminte nu se poate face agricultura ecologica, insa se recomanda numai ingrasaminte minerale, precum rocile fosfatice prelucrate prin metode fizice si, mai ales, organice: resturi vegetale si gunoaie zootehnice, ingrasaminte verzi, extracte vegetale si minerale etc.
- Cu ogoarele lui ingrasate cu balegar si cu pasaretul din curte hranit exclusiv cu porumb, este taranul roman, prin definitie, un agricultor ecologist? Ce invatam din experienta lui si cum putem proteja mica gospodarie taraneasca ecologica?
- Taranul roman este, intr-adevar, agricultorul ecologist prin definitie. Din pacate, sunt din ce in ce mai putini tarani, iar experienta lor, un adevarat tezaur national, se pierde irecuperabil. Din punctul meu de vedere, agricultura ecologica este una dintre solutiile de salvare a micii gospodarii taranesti si a satului romanesc traditional, cu toate valorile sale naturale, socio-culturale si economice. Din pacate, aceasta solutie pare imposibila in contextul politico-economic actual. De aceea, in cele din urma, cred ca solutia ne-o pot da taranii insisi, daca sunt sprijiniti cu informatii si proiecte de catre administratiile locale si judetene.
- In ce masura este pregatita Romania sa devina o forta in agricultura ecologica europeana?
- Intr-o mica masura. Daca ar avea cine sa ne asculte la nivel guvernamental si politic, noi, practicienii - fermieri si cercetatori - am fi gata sa aratam cum poate deveni Romania o forta in agricultura ecologica europeana. Conform datelor Ministerului Agriculturii, Romania avea, in anul 2008, inregistrata in sistem ecologic suprafata totala de 221.411 hectare, din care 140.132 hectare teren agricol si 81.279 hectare teren de colectare a florei spontane, ceea ce inseamna ca doar Polonia si Ungaria au suprafete mai mari decat noi.
Sursa formula-as
Link sters
Admin
presedintele Federatiei Nationale pentru Agricultura Ecologica si presedintele Asociatiei pentru Agricultura Durabila, ne prezinta in interviul de mai jos situatia la zi din Romania.
"Daca ar avea cine sa ne asculte, am fi gata sa aratam cum poate deveni Romania o forta in agricultura ecologica europeana"
- Ca doctor in agrochimie, cred ca stiti cel mai bine cat de daunatoare este chimizarea agriculturii intensive. Poate un agrochimist ca dumneavoastra sa devina ecologist?
- Orice agrochimist poate si trebuie sa fie, in acelasi timp, si ecologist, iar eu, prin trecerea la cercetarea in agricultura ecologica, mi-am imbogatit calificarile initiale prin titlul de master in agricultura ecologica, acordat de Universitatea Agricola Wageningen din Olanda. Eu stiu ca fara ingrasaminte nu se poate face agricultura ecologica, insa se recomanda numai ingrasaminte minerale, precum rocile fosfatice prelucrate prin metode fizice si, mai ales, organice: resturi vegetale si gunoaie zootehnice, ingrasaminte verzi, extracte vegetale si minerale etc.
- Cu ogoarele lui ingrasate cu balegar si cu pasaretul din curte hranit exclusiv cu porumb, este taranul roman, prin definitie, un agricultor ecologist? Ce invatam din experienta lui si cum putem proteja mica gospodarie taraneasca ecologica?
- Taranul roman este, intr-adevar, agricultorul ecologist prin definitie. Din pacate, sunt din ce in ce mai putini tarani, iar experienta lor, un adevarat tezaur national, se pierde irecuperabil. Din punctul meu de vedere, agricultura ecologica este una dintre solutiile de salvare a micii gospodarii taranesti si a satului romanesc traditional, cu toate valorile sale naturale, socio-culturale si economice. Din pacate, aceasta solutie pare imposibila in contextul politico-economic actual. De aceea, in cele din urma, cred ca solutia ne-o pot da taranii insisi, daca sunt sprijiniti cu informatii si proiecte de catre administratiile locale si judetene.
- In ce masura este pregatita Romania sa devina o forta in agricultura ecologica europeana?
- Intr-o mica masura. Daca ar avea cine sa ne asculte la nivel guvernamental si politic, noi, practicienii - fermieri si cercetatori - am fi gata sa aratam cum poate deveni Romania o forta in agricultura ecologica europeana. Conform datelor Ministerului Agriculturii, Romania avea, in anul 2008, inregistrata in sistem ecologic suprafata totala de 221.411 hectare, din care 140.132 hectare teren agricol si 81.279 hectare teren de colectare a florei spontane, ceea ce inseamna ca doar Polonia si Ungaria au suprafete mai mari decat noi.
Sursa formula-as
Link sters
Admin
vstgx- Moderator
- Numarul mesajelor : 829
Varsta : 48
Puncte : 55428
Data de inscriere : 17/02/2010
Agricultura ecologica in Romania :: Commentaires
Canada, de exemplu, nu mai poate produce bio sută la sută pentru anumite produse, cum ar fi de pildă soia, colza şi porumbul, deoarece cîmpurile sînt deja contaminate temeinic cu „gene călătoare“, parazite. Situaţia se complică prin utilizarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra OMG-urilor, de către marile multinaţionale ale hranei. A se vedea celebrul de acum caz al unui cultivator independent de cereale din Canada vs Monsanto, multinaţionala de seminţe agricole şi inginerie genetică – afacerea se găseşte acum pe rol la Curtea Supremă din Canada...io se mai traduce şi prin încercarea de redescoperire a legumelor vechi, uitate sau mai puţin cultivate, cum ar fi, de pildă, rădăcina de pătrunjel, cea care aproape dispăruse din consumul curent occidental...Bio-România
Noi am fost bio fără să o ştim, înainte de moda cuceritoare din acest moment. Bucata de carne sau de salam împachetată în hîrtie cenuşie, fără nimic altceva ca ambalaj. Atunci, pe vremea aceea, oamenii cumpărau proteina, şi nu ambalajul. Satele nu erau încă depopulate şi îmbătrînite, urme ale tradiţiei încă mai lucrau, inclusiv în domeniul alimentar şi al prezervării memoriei acesteia. Faimosul „pui de la ţară“, ouă şi brînză „de la mama“ sînt din ce în ce mai greu de găsit. Distrugerea pieţelor bazate pe un sistem tradiţional de desfacere (cum s-a întîmplat de pildă cu Piaţa Obor din Bucureşti) a dat o lovitură grea curentului bio, chiar dacă mulţi oameni nu conştientizează acest fapt. Manger bio este apanajul culturilor tradiţionale.
Acum, tradiţia este înlocuită de surogate
http://www*dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/religia-bio
In Romania se pot produce produse bio 100 %, fara nici un efort, avem traditie .
Romanul este un naturist prin definitie, il pcalesti odata, de doua ori, dar a treia oara iti intoarce spatele si cu nimic nu il vei putea convinge ca minciuna ta este adevar .
Personal prefer sa ma duc la tara, la rudele mele si sa imi iau bio 100%, stiu cum le cultiva caci ii ajut primvara, vara si toamna la sapat, cultivat .
Nu ma cost decat cateva zile petrecute in aer liber, in gradina lor, unde le dau o mana de ajutor .
Singura lucrare chimica ce o fac fratii mei este aceea de a stropii pomii cu var
Atata doar .
Deci eu sunt producatorul ce imi dau propria garantie ca mananc bio .
Ce zici de asta biomarket BIO ?
Noi am fost bio fără să o ştim, înainte de moda cuceritoare din acest moment. Bucata de carne sau de salam împachetată în hîrtie cenuşie, fără nimic altceva ca ambalaj. Atunci, pe vremea aceea, oamenii cumpărau proteina, şi nu ambalajul. Satele nu erau încă depopulate şi îmbătrînite, urme ale tradiţiei încă mai lucrau, inclusiv în domeniul alimentar şi al prezervării memoriei acesteia. Faimosul „pui de la ţară“, ouă şi brînză „de la mama“ sînt din ce în ce mai greu de găsit. Distrugerea pieţelor bazate pe un sistem tradiţional de desfacere (cum s-a întîmplat de pildă cu Piaţa Obor din Bucureşti) a dat o lovitură grea curentului bio, chiar dacă mulţi oameni nu conştientizează acest fapt. Manger bio este apanajul culturilor tradiţionale.
Acum, tradiţia este înlocuită de surogate
http://www*dilemaveche.ro/sectiune/societate/articol/religia-bio
In Romania se pot produce produse bio 100 %, fara nici un efort, avem traditie .
Romanul este un naturist prin definitie, il pcalesti odata, de doua ori, dar a treia oara iti intoarce spatele si cu nimic nu il vei putea convinge ca minciuna ta este adevar .
Personal prefer sa ma duc la tara, la rudele mele si sa imi iau bio 100%, stiu cum le cultiva caci ii ajut primvara, vara si toamna la sapat, cultivat .
Nu ma cost decat cateva zile petrecute in aer liber, in gradina lor, unde le dau o mana de ajutor .
Singura lucrare chimica ce o fac fratii mei este aceea de a stropii pomii cu var
Atata doar .
Deci eu sunt producatorul ce imi dau propria garantie ca mananc bio .
Ce zici de asta biomarket BIO ?
Exista patru categorii de oua care, potrivit reglementarilor UE, pot fi comercializate. Astfel, prima cifra a codului (3, 2, 1 sau 0) precizeaza calitatea oului, iar urmatoarele cifre reprezinta codul de producator.
Concret, ouale marcate cu cifra trei sunt oua care provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie.
Ouale marcate cu cifra doi sunt de la gaini crescute pe sol, iar produsele avicole inscriptionate cu cifra unu provin de la pasarile crescute in aer liber. Cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra zero, adica cele ecologice, bio sau organice.
http://www*ziare.com/articole/oua+hormoni+crestere
Concret, ouale marcate cu cifra trei sunt oua care provin de la gaini crescute in sistem industrial gen baterie.
Ouale marcate cu cifra doi sunt de la gaini crescute pe sol, iar produsele avicole inscriptionate cu cifra unu provin de la pasarile crescute in aer liber. Cele mai sanatoase sunt ouale cu cifra zero, adica cele ecologice, bio sau organice.
http://www*ziare.com/articole/oua+hormoni+crestere
Sujets similaires
» Sustinem agricultura ecologica
» Despre agricultura ecologica cu Andreea Cosoveanu
» Agricultura pe verticala folosind energie ecologica
» Laszlo Borbely se bate pentru o Romanie ecologica
» Romania
» Despre agricultura ecologica cu Andreea Cosoveanu
» Agricultura pe verticala folosind energie ecologica
» Laszlo Borbely se bate pentru o Romanie ecologica
» Romania
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Dim Mai 22, 2022 12:01 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie traite par l'acupuncture
Jeu Mai 05, 2022 4:38 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie
Lun Juin 07, 2021 1:52 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Centre médical d'excellence
Sam Mai 15, 2021 9:02 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Endométriose
Dim Jan 17, 2021 10:51 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie, pathologie gynécologique - applications du traitement homéopathique et d'acupuncture
Lun Nov 16, 2020 12:26 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Consultation d'homéopathie par télémédecine
Jeu Mai 07, 2020 2:51 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie
Mer Mai 06, 2020 12:35 pm par Dr Ioan Dumitrescu