Translate
Derniers sujets
Aditivi alimenari
Acupuncture et homéopathie :: Homeopatie :: Acupunctura chineza :: Informatii, discutii :: Ecologie alimentara
Page 1 sur 1
07122010
Aditivi alimenari
Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se înţelege orice substanţă care, în mod normal, nu este consumată ca aliment în sine şi care nu este ingredient alimentar caracteristic având sau nu o valoare nutritivă şi prin a
cărui adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament şi ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componentă a lor.
In listele internaţionale (ca şi în cea naţională), aditivii sunt clasificaţi în 25 de categorii şi numerotaţi specific:
coloranţi - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182
conservanţi- substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297
antioxidanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496
săruri de topire E400-E496
agenţi de îngrosare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
agenti de gelifiere- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496
stabilizatori- substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
agenti de gust (aromatizanti) - se împart in trei categorii: a) substante aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală sau animală; b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză; c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale; E600-E640
acidifianţi - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; E300-E390
agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
amidon modificat - E1400-E1450
edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decat zaharul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
substanţe de afânare - substanţe care contribuie la creşterea volumului
alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496
antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580
agenţi de suprafaţă şi albire-E900-E999 / E1500-1520
agenţi deîntărire-afermisanţi - E500-E580
umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
enzime E1100-E1105
cărui adăugare intenţionată la produsele alimentare în scopuri tehnologice, în decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament şi ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componentă a lor.
In listele internaţionale (ca şi în cea naţională), aditivii sunt clasificaţi în 25 de categorii şi numerotaţi specific:
coloranţi - pentru a schimba sau a da culoare; E100-E182
conservanţi- substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejarea lor împotriva alterării produse de microorganisme; E200-E297
antioxidanţi - substanţe care prelungesc perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidarii (de exemplu: râncezirea, schimbarea culorii); E300-E390
emulgatori - asigură un amestec omogen între apa şi grăsimile alimentare; E400-E496
săruri de topire E400-E496
agenţi de îngrosare- substanţe care au capacitatea de a mări vâscozitatea produselor alimentare; E400-E496
agenti de gelifiere- substanţe care permit şi care ajută la formarea gelurilor; E400-E496
stabilizatori- substanţe care fac posibilă menţinerea proprietăţilor fizico-chimice ale alimentelor, menţinând omogenizarea dispersiilor, culoarea etc.; E400-E496
agenti de gust (aromatizanti) - se împart in trei categorii: a) substante aromate naturale - se obţin prin procese fizice enzimatice sau microbiologice din materii prime de origine vegetală sau animală; b) substanţe identic naturale - sunt identice din punct de vedere al compoziţiei cu aromele naturale, componentele fiind obţinute prin sinteză; c) substanţe artificiale - se obţin prin sinteză, având structura şi compoziţia diferite de cele naturale; E600-E640
acidifianţi - substante care cresc aciditatea alimentelor, imprimandu-le un gust acru; E300-E390
agenţi antiaglomeranţi - E500-E580
amidon modificat - E1400-E1450
edulcoranţi (îndulcitori) - substanţe (altele decat zaharul) care se utilizează pentru a da gust dulce alimentelor; E900-E999
substanţe de afânare - substanţe care contribuie la creşterea volumului
alimentelor fără a modifica valoarea energetică; E400-E496
antispumanţi- se folosesc pentru reducerea şi prevenirea spumei; E500-E580
agenţi de suprafaţă şi albire-E900-E999 / E1500-1520
agenţi deîntărire-afermisanţi - E500-E580
umectanţi - E1200-E1202 / E1400-E1450 / E1500-E1520
enzime E1100-E1105
vstgx- Moderator
- Numarul mesajelor : 829
Varsta : 48
Puncte : 55248
Data de inscriere : 17/02/2010
Aditivi alimenari :: Commentaires
E100, Curcumina, are o sursă naturală şi anume şofranul de India
- E104, Quinolina, are o sursă artificială şi anume gudronul sintetic de huilă
- E102, Tartrazina, produs chimic ce are ca sursa colorant Azo
- E107 sau Galben 2G, produs sintetic avand ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo
- E110, Galben Floarea Soarelui, produs sintetic având ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo.
In familia coloranţilor roşii, întalnim:
- E120, acidul carminic, obtinut din surse naturale şi anume din crusta insectelor gestante
- E122, E123, E124, E127, E128 au surse sintetice fiind obtinuţi din gudronul sintetic de huilă şi colorantul Azo
In familia coloranţilor albaştrii:
-E131, E132, E133 au ca sursă naturală gudronul de huilă
Sunt folositi ca şi coloranti alimentari naturali: carotenul, xantofila şi clorofila.
Coloranţii artificiali au o mare putere de colorare, sunt relativ mai ieftini decât cei naturali, uşor de păstrat şi de întrebuinţat.
- E104, Quinolina, are o sursă artificială şi anume gudronul sintetic de huilă
- E102, Tartrazina, produs chimic ce are ca sursa colorant Azo
- E107 sau Galben 2G, produs sintetic avand ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo
- E110, Galben Floarea Soarelui, produs sintetic având ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo.
In familia coloranţilor roşii, întalnim:
- E120, acidul carminic, obtinut din surse naturale şi anume din crusta insectelor gestante
- E122, E123, E124, E127, E128 au surse sintetice fiind obtinuţi din gudronul sintetic de huilă şi colorantul Azo
In familia coloranţilor albaştrii:
-E131, E132, E133 au ca sursă naturală gudronul de huilă
Sunt folositi ca şi coloranti alimentari naturali: carotenul, xantofila şi clorofila.
Coloranţii artificiali au o mare putere de colorare, sunt relativ mai ieftini decât cei naturali, uşor de păstrat şi de întrebuinţat.
coloranţii alimentari, aceştia pot avea atât surse naturale cât şi artificiale.
De exemplu, în familia coloranţilor galbeni întâlnim:
- E100, Curcumina, are o sursă naturală şi anume şofranul de India
- E104, Quinolina, are o sursă artificială şi anume gudronul sintetic de huilă
- E102, Tartrazina, produs chimic ce are ca sursa colorant Azo
- E107 sau Galben 2G, produs sintetic avand ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo
- E110, Galben Floarea Soarelui, produs sintetic având ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo.
In familia coloranţilor roşii, întalnim:
- E120, acidul carminic, obtinut din surse naturale şi anume din crusta insectelor gestante
- E122, E123, E124, E127, E128 au surse sintetice fiind obtinuţi din gudronul sintetic de huilă şi colorantul Azo
In familia coloranţilor albaştrii:
-E131, E132, E133 au ca sursă naturală gudronul de huilă
De exemplu, în familia coloranţilor galbeni întâlnim:
- E100, Curcumina, are o sursă naturală şi anume şofranul de India
- E104, Quinolina, are o sursă artificială şi anume gudronul sintetic de huilă
- E102, Tartrazina, produs chimic ce are ca sursa colorant Azo
- E107 sau Galben 2G, produs sintetic avand ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo
- E110, Galben Floarea Soarelui, produs sintetic având ca sursă atât gudronul sintetic de huilă cât şi colorantul Azo.
In familia coloranţilor roşii, întalnim:
- E120, acidul carminic, obtinut din surse naturale şi anume din crusta insectelor gestante
- E122, E123, E124, E127, E128 au surse sintetice fiind obtinuţi din gudronul sintetic de huilă şi colorantul Azo
In familia coloranţilor albaştrii:
-E131, E132, E133 au ca sursă naturală gudronul de huilă
E211 (benzoatul de sodiu) este folosit ca antiseptic, conservant alimentar şi pentru a masca gustul unor alimente de calitate slabă; bauturile racoritoare cu aroma de citrice conţin o cantitate mare de benzoat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml); se mai adaugă în lapte şi produse din carne, produse de brutărie şi dulciuri; prezent în multe medicamente (Tylenol,Phenergan); se cunoaste ca provoacă urticarie şi agravează astmul. Asociaţia consumatorilor din Piata Comuna Europeana îl considera cancerigen, însa este permis în România; interzis în SUA.
E330 (acid citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are actiune cancerigenă.
Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, muştar (sub formă de arome), ciuperci conservate.
E 338 (acid fosforic) - produce tulburări digestive (indigestie, voma, colici abdominale
s.a.); folosit şi în preparatele din brânză
E 951 (aspartam) este un îndulcitor des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli;cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare; interzis în SUA. Pe termen lung, prin scăderea imunităţii, consumul în exces de aspartam expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Lipsa de calciu apare şi ea în timp.
Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. In acelasi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.
Cafeina – un alcaloid care în cantităţi mari provoacă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, micţiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare, scăderea calcemiei.
E330 (acid citric) – produce afecţiuni ale cavităţii bucale (afte) şi are actiune cancerigenă.
Se găseşte în cele mai multe sucuri care se află în comerţ, muştar (sub formă de arome), ciuperci conservate.
E 338 (acid fosforic) - produce tulburări digestive (indigestie, voma, colici abdominale
s.a.); folosit şi în preparatele din brânză
E 951 (aspartam) este un îndulcitor des folosit şi poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli;cancerigen. Întâlnit în guma de mestecat, produse zaharoase, băuturi răcoritoare; interzis în SUA. Pe termen lung, prin scăderea imunităţii, consumul în exces de aspartam expune la gripă, boli de plămâni, infecţii urinare şi intestinale. Lipsa de calciu apare şi ea în timp.
Folosirea aspartamului are şi alte efecte nocive asupra sănătăţii: cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz şi memorie, oboseală, palpitaţii şi predispune la îngrăşare. In acelasi timp, E 951 joacă un rol important în declanşarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformaţiilor şi diabetului.
Cafeina – un alcaloid care în cantităţi mari provoacă palpitaţii, creşterea presiunii sangvine, vomă, convulsii, diaree, micţiuni frecvente, insomnie, crampe stomacale, tremurături ale mâinilor, spasme musculare, scăderea calcemiei.
Ingrediente: apă, concentrat natural de portocale, aspartam, acesulfam K,
acidifiant – acid citric, conservant –benzoat de sodiu, sorbat de potasiu
(E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic.
E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfamK), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
Acidul benzoic (E 210) şi derivaţii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de
calciu – E 218).
acidifiant – acid citric, conservant –benzoat de sodiu, sorbat de potasiu
(E 202), colorant – beta caroten, antioxidant – acid ascorbic.
E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfamK), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
Acidul benzoic (E 210) şi derivaţii lui sunt cancerigeni (E 213 benzoat de
calciu – E 218).
Ingrediente: apă, suc de grapefruit minimum 4%, acidifiant acid citric, stabilizatori E 452 polifosfaţi), E 455, E 1450, îndulcitori ciclamat de sodiu, acetsulfam K şi aspartam, conservanţi sorbat de potasiu (E 202) şi benzoat de sodiu, arome identic naturale, chinină.
E330 (acid citric), E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam-k), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
E 952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.
E 455 (difosfaţi) – în cantităţi mari pot determina tulburări ale raportului calciu/fosfor în organism
E 452 (polifosfaţi) – în cantităţi mari alterează activitatea metabolică a organismului
E330 (acid citric), E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam-k), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
E 952 (ciclamat) este un îndulcitor artificial care poate produce migrene şi alte reacţii adverse; unele testări au arătat că poate fi cancerigen; este interzis în SUA (din 1970) şi Anglia din cauza potenţialului cancerigen.
E 455 (difosfaţi) – în cantităţi mari pot determina tulburări ale raportului calciu/fosfor în organism
E 452 (polifosfaţi) – în cantităţi mari alterează activitatea metabolică a organismului
Ingrediente: apă, dioxid de carbon, colorant caramel, îndulcitori
ciclamat de sodiu, acetsulfam-K şi aspartam, acidifianţi acid
fosforic, acid citric, arome naturale, conservant benzoat de
sodiu, cafeină.
E 330 (acid citric), E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam-K),
E 952 (ciclamat), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
E 338 (acid fosforic) - produce tulburări digestive
ciclamat de sodiu, acetsulfam-K şi aspartam, acidifianţi acid
fosforic, acid citric, arome naturale, conservant benzoat de
sodiu, cafeină.
E 330 (acid citric), E 951 (aspartam), E 950 (acetsulfam-K),
E 952 (ciclamat), E 211 (benzoat de sodiu) – cancerigene
E 338 (acid fosforic) - produce tulburări digestive
Creme Ole, cu gust de vanilie (gata în trei minute, fără fierbere), cât şi Praf de budincă cu gust de banane, de la Dr.Oetker
Ingrediente: zahăr pudră, amidon modificat din porumb, aromă de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloză, coloranţi alimentari galben de quinoleină şi
sunset yellow
E 110 (sunset yellow) - intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei,
snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben "apus de soare"; cancerigen (tumori renale); alte efecte:congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie;interzis în Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloză) - produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o
largă gamă de medicamente ; colorant galben pentru îngheţate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.
Ingrediente: zahăr pudră, amidon modificat din porumb, aromă de vanilie, gelifiant, carboximetilceluloză, coloranţi alimentari galben de quinoleină şi
sunset yellow
E 110 (sunset yellow) - intră în componenţa sucurilor, dropsurilor, îngheţatei,
snacks-urilor; în unele băuturi, medicamente, conserve de peşte, prafuri de budincă colorându-le în galben "apus de soare"; cancerigen (tumori renale); alte efecte:congestie nazală, alergii, hiperactivitate, dureri abdominale, vomă, indigestie;interzis în Norvegia.
E 466 (carboximetilceluloză) - produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale s.a.)
E 104 (Quinoline Yellow) – folosit în rujuri, produse pentru păr, parfumuri, o
largă gamă de medicamente ; colorant galben pentru îngheţate, dropsuri, prafuri de budincă; provoacă dermatite; interzis în Australia, USA şi Norvegia.
Ingrediente: lapte praf, zahăr, grăsimi vegetale, coloranţi (E127, E141, E132, E102) şi stabilizatori (E471, E412, E410), acid citric (E330),arome naturale identice, glucoză
E127 (eritrozina) - colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente;provoacă mutaţii genetice, provoacă cancer al tiroidei la şobolani(studiu din anul 1990), posibil şi la om; întâlnit în băuturi alcoolice,îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare; interzis în SUA din 1990 şi Norvegia.
E132 (indigotina) este un colorant care se adaugă în tablete şi capsule, ingheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţă, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi alte reacţii alergice; interzis în Norvegia.
E 412 (guma guar) – poate provoca greaţă, meteorism şi crampe, reduce nivelul colesterolului.
E 102 (tartrazina) - colorant galben care se găseşte în dulciuri (budinci, îngheţate, dropsuri), băuturi, muştar, supe instant, gemuri, cereale, snacksuri; are acţiune cancerigenă (tumori tiroidiene), poate provoca mutaţii cromozomiale; determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc; genează crize de astm bronşic, urticarie şi hiperactiviate la copii; interzis în Norvegia,
Austria, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Olanda APC România solicita autorităţilor de resort interzicerea folosirii acestui
compus, cel puţin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazină determina modificări histologice ireversibile ale ficatului. Ţinând cont ca acest compus este frecvent folosit în băuturile răcoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazină pot deveni extrem de grave. Doza maximă admisă pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar în produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu excepţia rahatului, unde doza admisă este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, dacă un producător introduce în băuturi răcoritoare cantitatea maximă de colorant
- 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, în timp ce doza maximă admisă pentru o persoană de 30 kg este de 22,5 mg.
E127 (eritrozina) - colorant roşu pentru compoturi şi alte alimente;provoacă mutaţii genetice, provoacă cancer al tiroidei la şobolani(studiu din anul 1990), posibil şi la om; întâlnit în băuturi alcoolice,îngheţată, prăjituri, bomboane, sucuri răcoritoare; interzis în SUA din 1990 şi Norvegia.
E132 (indigotina) este un colorant care se adaugă în tablete şi capsule, ingheţată, dulciuri, produse de patiserie, biscuiţi; poate provoca greaţă, vomă, hipertensiune arterială, urticarie, probleme de respiraţie şi alte reacţii alergice; interzis în Norvegia.
E 412 (guma guar) – poate provoca greaţă, meteorism şi crampe, reduce nivelul colesterolului.
E 102 (tartrazina) - colorant galben care se găseşte în dulciuri (budinci, îngheţate, dropsuri), băuturi, muştar, supe instant, gemuri, cereale, snacksuri; are acţiune cancerigenă (tumori tiroidiene), poate provoca mutaţii cromozomiale; determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc; genează crize de astm bronşic, urticarie şi hiperactiviate la copii; interzis în Norvegia,
Austria, Suedia, Elveţia, Marea Britanie, Olanda APC România solicita autorităţilor de resort interzicerea folosirii acestui
compus, cel puţin pentru produsele frecvent consumate de copii, deoarece s-a constatat ca dozele mari de tartrazină determina modificări histologice ireversibile ale ficatului. Ţinând cont ca acest compus este frecvent folosit în băuturile răcoritoare pe perioada verii, problemele cauzate de tartrazină pot deveni extrem de grave. Doza maximă admisă pentru consum este de 0,75 mg/kg corp, iar în produsele alimentare 70 mg/kg corp, cu excepţia rahatului, unde doza admisă este de 30 mg/kg. Cu alte cuvinte, dacă un producător introduce în băuturi răcoritoare cantitatea maximă de colorant
- 70 mg/kg (echivalent litru) - atunci o persoana de 30 kg care bea doi litri de suc va ingera 140 mg colorant, în timp ce doza maximă admisă pentru o persoană de 30 kg este de 22,5 mg.
Ingrediente: carne porc, carne vită, carne pasăre, organe porc, apă proteină vegetală, antioxidanţi –izoascorbat de sodiu, lactat de sodiu, sare, zahăr, condimente, conservant (nitrit de sodiu), stabilizatori (polifosfaţi), colorant (acid carminic)
E 250 (nitrit de sodiu) - produce boli cardio-vasculare; în stomac se poate combina cu alte substanţe ducând la formarea de nitrozamine; interzis în multe ţări; utilizat în stabilizarea culorii roşietice a cărnii conservate (fără nitrit, hot dog-ul şi pastrama ar arăta gri) şi dă o aromă caracteristică. Adăugarea de nitriţi în alimente poate duce la formarea de cantităţi mici de substanţe cu potential cancerigen, în special cel din pastramă. Companiile care procesează carnea adaugă acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a împiedica formarea de nitrozamine. Industria cărnii justifică utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxina botulinică. Pentru produsele din carne mai sunt folosiţi şi E 251 (nitrat de sodiu), E 252 (nitrat de potasiu), E 249.
E 450 (difosfati – disodic, trisodic) - produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale
E 250 (nitrit de sodiu) - produce boli cardio-vasculare; în stomac se poate combina cu alte substanţe ducând la formarea de nitrozamine; interzis în multe ţări; utilizat în stabilizarea culorii roşietice a cărnii conservate (fără nitrit, hot dog-ul şi pastrama ar arăta gri) şi dă o aromă caracteristică. Adăugarea de nitriţi în alimente poate duce la formarea de cantităţi mici de substanţe cu potential cancerigen, în special cel din pastramă. Companiile care procesează carnea adaugă acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a împiedica formarea de nitrozamine. Industria cărnii justifică utilizarea nitritilor pentru efectul lor inhibitor asupra dezvoltării bacteriilor producătoare de toxina botulinică. Pentru produsele din carne mai sunt folosiţi şi E 251 (nitrat de sodiu), E 252 (nitrat de potasiu), E 249.
E 450 (difosfati – disodic, trisodic) - produce tulburări digestive (indigestie, vomă, colici abdominale
Ingrediente pentru Krax cu caşcaval: pelete (făină de grâu, sare, afânător), ulei vegetal, preparat aromatizat cu gust de caşcaval, stimulatori de aromă – monosodiu glutamat, acid inozinic, guanilat disodic, coloranţi:
galben sunset (E 110), tartrazină (E 102), annatto, extract de ardei roşu
Pentru Krax cu şuncă alţi coloranţi: roşu ponceau, indigotină, annatto
E 621(glutamat monosodic) conţinut în exces în supele concentrate, considerat de specialişti dintre cele mai cancerigene substanţe; se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor îngheţate.
Organizatii de profil din Uniunea Europeană duc o intensă campanie de interzicere a acestei substante. Glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer. Are efecte adverse la persoanele astmatice, efecte neurotoxice, poate provocă migrene şi crampe; interzis în mâncarea copiilor; folosit şi ca substitut pentru sare.
galben sunset (E 110), tartrazină (E 102), annatto, extract de ardei roşu
Pentru Krax cu şuncă alţi coloranţi: roşu ponceau, indigotină, annatto
E 621(glutamat monosodic) conţinut în exces în supele concentrate, considerat de specialişti dintre cele mai cancerigene substanţe; se foloseşte şi pentru conservarea laptelui, brânzeturilor, mezelurilor, ciupercilor, tonului, preparatelor îngheţate.
Organizatii de profil din Uniunea Europeană duc o intensă campanie de interzicere a acestei substante. Glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc boala Alzheimer. Are efecte adverse la persoanele astmatice, efecte neurotoxice, poate provocă migrene şi crampe; interzis în mâncarea copiilor; folosit şi ca substitut pentru sare.
Orbit Professional, Strong mint, Gumă de mestecat fără zahăr cu îndulcitori şi arome de mentă
Ingrediente: îndulcitori –xilitol, manitol, aspartam, acetsulfam K, bază de
gumă, întăritor 414, stabilizator 422, arome, polifosfat de sodiu, colorant
E 171, emulsificator E 322, agent de glazurare E 903, antioxidant E 320.
E 951 (aspartam) , E 950 (acetsulfam) - cancerigeni
E 414 (acacia) - posibil să producă alergii şi uşoare iritaţii ale
mucoaselor
E 422 (glicerol) – în cantităţi mari poate produce dureri de cap, greaţă, hiperglicemie; întâlnit în lichior, fructe uscate, produse slab calorice
E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) - conservant găsit în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, margarină, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (în doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creşte nivelul de colesterol; derivat din petrol; în unele ţări interzis în mâncarea pentru copii, putând provoca reacţii alergice şi hiperactivitate; înterzis în Japonia în 1958; expertii recomandă oficial interzicerea în Marea
Britanie; restaurantele McDonald's din SUA au eliminat acest aditiv
din produsele lor încă din 1986
E 421 (manitol) – posibil să provoace alergii; interzis în mâncarea sugarilor putând provoca diaree şi disfuncţii renale; provoacă greaţă, vomă; în produse cu conţinut redus în calorii.
Ingrediente: îndulcitori –xilitol, manitol, aspartam, acetsulfam K, bază de
gumă, întăritor 414, stabilizator 422, arome, polifosfat de sodiu, colorant
E 171, emulsificator E 322, agent de glazurare E 903, antioxidant E 320.
E 951 (aspartam) , E 950 (acetsulfam) - cancerigeni
E 414 (acacia) - posibil să producă alergii şi uşoare iritaţii ale
mucoaselor
E 422 (glicerol) – în cantităţi mari poate produce dureri de cap, greaţă, hiperglicemie; întâlnit în lichior, fructe uscate, produse slab calorice
E 320 (Butil-hidroxi-anisol BHA) - conservant găsit în cartofi deshidrataţi, uleiuri vegetale, margarină, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat, arahide; posibil cancerigen (în doze mari a provocat tumori la animalele de laborator), creşte nivelul de colesterol; derivat din petrol; în unele ţări interzis în mâncarea pentru copii, putând provoca reacţii alergice şi hiperactivitate; înterzis în Japonia în 1958; expertii recomandă oficial interzicerea în Marea
Britanie; restaurantele McDonald's din SUA au eliminat acest aditiv
din produsele lor încă din 1986
E 421 (manitol) – posibil să provoace alergii; interzis în mâncarea sugarilor putând provoca diaree şi disfuncţii renale; provoacă greaţă, vomă; în produse cu conţinut redus în calorii.
Ingrediente: ulei vegetal, apă carbogazoasă, icre sărate hering,
ceapă, gelifiant-gumă xantan, gumă guar, conservant E 221, E 200,
acidifiant-acid citric (E330), antioxidant E 316
E 316 (propil galat) – poate provoca iritaţii ale mucoasei gastrice
sau ale pielii; în unele ţări este interzis în mâncarea copiilor
E 200 (acid sorbic) – iritant pentru piele
E221 (sulfit de sodiu) – alergii
E 330 (acid citric) – cancerigen, afte bucale
ceapă, gelifiant-gumă xantan, gumă guar, conservant E 221, E 200,
acidifiant-acid citric (E330), antioxidant E 316
E 316 (propil galat) – poate provoca iritaţii ale mucoasei gastrice
sau ale pielii; în unele ţări este interzis în mâncarea copiilor
E 200 (acid sorbic) – iritant pentru piele
E221 (sulfit de sodiu) – alergii
E 330 (acid citric) – cancerigen, afte bucale
Sugus Jellymania, jeleuri gumate cu arome de fructe. Ingrediente: sirop de glucoză, agent de uleiere (ulei vegetal, ceară Carnauba E 903), arome natural identice, vitamina C, coloranţi (roşu-azorubină E 122, galben – tartrazină E 102, albastru – albastru patent E 131.
E 903 – folosit în cosmetică, cerneluri; uneori poate provoca reacţii alergice
E 122 (azorubina) colorant roşu, reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină
E 102 (tartrazina) - colorant galben; cancerigenă, poate provoca mutaţii
cromozomiale; determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc; genează crize de astm bronşic, urticarie şi hiperactiviate la copii;
E 131 (albastru patent) - cancerigen
E 903 – folosit în cosmetică, cerneluri; uneori poate provoca reacţii alergice
E 122 (azorubina) colorant roşu, reacţii adverse la persoanele astmatice şi la cele alergice la aspirină
E 102 (tartrazina) - colorant galben; cancerigenă, poate provoca mutaţii
cromozomiale; determină deficienţe în vitamina B6 şi zinc; genează crize de astm bronşic, urticarie şi hiperactiviate la copii;
E 131 (albastru patent) - cancerigen
Ingrediente: pastă de ardei, pastă de tomate, amidon din porumb, oţet, zahăr, potenţiator de aromă (glutamat de sodiu), acidifiant (acid citric), agenţi de îngroşare (gumă xantan), conservanţi (sorbat de potasiu E 202, benzoat de sodiu E 211), aroma naturală, colorant extract de ardei roşu,
antioxidant (acid ascorbic)
E 621 (glutamat de sodiu), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat desodiu) - cancerigeni
E220-E228 Sulfiţi – conservanţi; provoacă alergii; în carne de
hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin,
oţet de vin.
Bauturile alcoolice, cum ar fi berea sau vinul, sunt saturate de metabisulfit, care dă limpezime, dar care atacă sistemul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare sunt folosite substanţe chimice care provoacă migrene. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, tăriile (vodca, whisky, etc.) nu prezintă pericol, întrucât chiar alcoolul este un bun conservant, dar în lichioruri se adaugă coloranţi: E 102 (tartrazina), E 110 (sunset yellow), etc.
antioxidant (acid ascorbic)
E 621 (glutamat de sodiu), E 330 (acid citric), E 211 (benzoat desodiu) - cancerigeni
E220-E228 Sulfiţi – conservanţi; provoacă alergii; în carne de
hamburgeri, cartofi deshidrataţi, fructe confiate, prăjituri, bere, vin,
oţet de vin.
Bauturile alcoolice, cum ar fi berea sau vinul, sunt saturate de metabisulfit, care dă limpezime, dar care atacă sistemul digestiv. La bere, în procesul de pasteurizare sunt folosite substanţe chimice care provoacă migrene. Din punct de vedere al aditivilor alimentari, tăriile (vodca, whisky, etc.) nu prezintă pericol, întrucât chiar alcoolul este un bun conservant, dar în lichioruri se adaugă coloranţi: E 102 (tartrazina), E 110 (sunset yellow), etc.
Korsakov a écrit:Stroe a écrit:Astia sunt criminali !
NE OMOARA CHIMIC .
Buna dimineata .
La noi e seara domnule profesor .
Multumesc de urare . Ce mai faceti si dumneavoastra in Rusia sunt E-uri ?
Buna seara Stroe, ce sa fac mai citesc ce scrie pe aici .
Sunt si la noi, dar nu ca la voi .
Sunt si la noi, dar nu ca la voi .
Korsakov a écrit:Buna seara Stroe, ce sa fac mai citesc ce scrie pe aici .
Sunt si la noi, dar nu ca la voi .
La noi ca la nimeni .
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
|
|
Dim Mai 22, 2022 12:01 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie traite par l'acupuncture
Jeu Mai 05, 2022 4:38 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie
Lun Juin 07, 2021 1:52 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Centre médical d'excellence
Sam Mai 15, 2021 9:02 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Endométriose
Dim Jan 17, 2021 10:51 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie, pathologie gynécologique - applications du traitement homéopathique et d'acupuncture
Lun Nov 16, 2020 12:26 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Consultation d'homéopathie par télémédecine
Jeu Mai 07, 2020 2:51 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie
Mer Mai 06, 2020 12:35 pm par Dr Ioan Dumitrescu