Translate
Derniers sujets
Dorinte alimentare
Page 1 sur 1
08122010
Dorinte alimentare
Autor : prof. dr. Gheorghe Mencinicoschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Dorinta de dulce poate fi asociată cu diabetul de tip II, boală tot mai des întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor. "Atunci când poftim la ceva dulce în organismul uman se produce o oscilaţie a glicemiei. Predispoziţia la dulce duce la apariţia obezităţii, a supraponderalităţii, a diabetului de tip II şi a sindromului metabolic", spune prof. dr. Mencinicopschi. În plus, creierul uman detectează dacă suntem deprimaţi, iar pentru restabilirea echilibrului psihic avem nevoie de o creştere a secreţiei de serotonină, neurotransmiţător care diminuează stările de anxietate şi depresie. Astfel, consumul de dulciuri sporeşte eliberarea acestui neurotransmiţător.
Pofta de ceva sărat
este asociată cu un nivel crescut de stres, iar pentru a ne calma recurgem la tot felul de covrigei, sărăţele sau chipsuri. "Organismul uman are nevoie zilnic de cel mult 5 - 6 grame de sare pe zi. De regulă, mâncăm până la 20, poate şi mai mult, lucru ce nu este tocmai indicat, deoarece un nivel ridicat de sare în organism duce la apariţia hipertensiunii precoce, a accidentelor cerebrale, iar ficatul şi rinichii sunt afectaţi", completează specialistul în nutriţie. În acelaşi timp, pofta de a mânca ceva sărat mai poate arăta şi faptul că suntem deshidrataţi, deoarece în astfel de momente cantitatea de sodiu din organism scade. În plus, dacă eşti hipotensiv, sarea ajută la creşterea tensiunii arteriale.
Pofta de carne
înseamnă că organismul are nevoie de proteine.
Aceasta apare după ce organismul a fost suprasolicitat, atât fizic, cât şi psihic. Medicii nutriţionişti ne recomandă ca pentru a face faţă tuturor provocărilor cotidiene să mâncăm cel puţin o dată pe săptămână carne, de preferat cea de pui sau de peşte, deoarece are un conţinut caloric şi lipidic mai scăzut. În plus, dacă nu suntem adepţii preparatelor din carne, atunci putem recurge la ciuperci sau ouă, deoarece sunt o sursă bogată de proteine.
Pofta de cafea
ne indică faptul că organismul nostru are nevoie de fosfor, sulf, sau fier. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că acest aliment duce la apariţia dependenţei, astfel că aceştia recomandă alte surse de produse alimentare care să recompenseze carenţele apărute în organism. Astfel, pentru a echilibra nivelul de fosfor din corp se recomandă laptele, carnea de peşte, ouăle sau fructele uscate, pentru sulf este indicat să mâncăm carne, în special de peşte, iar pentru fier - varză, broccoli, legume cu frunze verzi, precum pătrunjel, usturoi, praz sau ţelină.
Pofta de fructe
ascunde fie un deficit de vitamine, fie o deshidratare a organismului. Fructele sunt o sursă bogată de vitamina C, iar un deficit de vitamina C duce la apariţia scorbutului, boală caracterizată prin anemie, gingii moi şi sângerări ale aproximativ tuturor membranelor mucoase.
Dorinta de dulce poate fi asociată cu diabetul de tip II, boală tot mai des întâlnită în rândul copiilor şi adolescenţilor. "Atunci când poftim la ceva dulce în organismul uman se produce o oscilaţie a glicemiei. Predispoziţia la dulce duce la apariţia obezităţii, a supraponderalităţii, a diabetului de tip II şi a sindromului metabolic", spune prof. dr. Mencinicopschi. În plus, creierul uman detectează dacă suntem deprimaţi, iar pentru restabilirea echilibrului psihic avem nevoie de o creştere a secreţiei de serotonină, neurotransmiţător care diminuează stările de anxietate şi depresie. Astfel, consumul de dulciuri sporeşte eliberarea acestui neurotransmiţător.
Pofta de ceva sărat
este asociată cu un nivel crescut de stres, iar pentru a ne calma recurgem la tot felul de covrigei, sărăţele sau chipsuri. "Organismul uman are nevoie zilnic de cel mult 5 - 6 grame de sare pe zi. De regulă, mâncăm până la 20, poate şi mai mult, lucru ce nu este tocmai indicat, deoarece un nivel ridicat de sare în organism duce la apariţia hipertensiunii precoce, a accidentelor cerebrale, iar ficatul şi rinichii sunt afectaţi", completează specialistul în nutriţie. În acelaşi timp, pofta de a mânca ceva sărat mai poate arăta şi faptul că suntem deshidrataţi, deoarece în astfel de momente cantitatea de sodiu din organism scade. În plus, dacă eşti hipotensiv, sarea ajută la creşterea tensiunii arteriale.
Pofta de carne
înseamnă că organismul are nevoie de proteine.
Aceasta apare după ce organismul a fost suprasolicitat, atât fizic, cât şi psihic. Medicii nutriţionişti ne recomandă ca pentru a face faţă tuturor provocărilor cotidiene să mâncăm cel puţin o dată pe săptămână carne, de preferat cea de pui sau de peşte, deoarece are un conţinut caloric şi lipidic mai scăzut. În plus, dacă nu suntem adepţii preparatelor din carne, atunci putem recurge la ciuperci sau ouă, deoarece sunt o sursă bogată de proteine.
Pofta de cafea
ne indică faptul că organismul nostru are nevoie de fosfor, sulf, sau fier. Medicii nutriţionişti atrag atenţia că acest aliment duce la apariţia dependenţei, astfel că aceştia recomandă alte surse de produse alimentare care să recompenseze carenţele apărute în organism. Astfel, pentru a echilibra nivelul de fosfor din corp se recomandă laptele, carnea de peşte, ouăle sau fructele uscate, pentru sulf este indicat să mâncăm carne, în special de peşte, iar pentru fier - varză, broccoli, legume cu frunze verzi, precum pătrunjel, usturoi, praz sau ţelină.
Pofta de fructe
ascunde fie un deficit de vitamine, fie o deshidratare a organismului. Fructele sunt o sursă bogată de vitamina C, iar un deficit de vitamina C duce la apariţia scorbutului, boală caracterizată prin anemie, gingii moi şi sângerări ale aproximativ tuturor membranelor mucoase.
Korsakov- Admin
- Numarul mesajelor : 2254
Varsta : 77
Puncte : 55291
Data de inscriere : 22/05/2010
Dorinte alimentare :: Commentaires
In acupunctura dorintele alimentare tradeaza deficite ale organelor energetice
Dorinta de sare corespunde rinichilor, acru pentru ficat, amar ptr cord, dulce pentru pancreas si picant ptr sare .
Dorinta de sare corespunde rinichilor, acru pentru ficat, amar ptr cord, dulce pentru pancreas si picant ptr sare .
E...si cu dumneavostra acu'...Oare la ce?!Dr.Ioan a écrit:Rely a écrit:Si ptr alte dorinte ce gusturi sunt ?
La ce te referi ?
Dr.Ioan a écrit:Rely a écrit:Si ptr alte dorinte ce gusturi sunt ?
La ce te referi ?
La tine .
Sujets similaires
» Intolerante alimentare
» Combinatii alimentare periculoase
» Care este cauza alergiilor alimentare ?
» ATENTIE! Oua false fabricate in china care produc toxinfectii alimentare
» Lista celor mai toxice E-uri alimentare. gândul îţi oferă “traducerea” etichetei
» Combinatii alimentare periculoase
» Care este cauza alergiilor alimentare ?
» ATENTIE! Oua false fabricate in china care produc toxinfectii alimentare
» Lista celor mai toxice E-uri alimentare. gândul îţi oferă “traducerea” etichetei
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Dim Mai 22, 2022 12:01 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie traite par l'acupuncture
Jeu Mai 05, 2022 4:38 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Fibromyalgie
Lun Juin 07, 2021 1:52 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Centre médical d'excellence
Sam Mai 15, 2021 9:02 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Endométriose
Dim Jan 17, 2021 10:51 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie, pathologie gynécologique - applications du traitement homéopathique et d'acupuncture
Lun Nov 16, 2020 12:26 am par Dr Ioan Dumitrescu
» Consultation d'homéopathie par télémédecine
Jeu Mai 07, 2020 2:51 pm par Dr Ioan Dumitrescu
» Spasmophilie
Mer Mai 06, 2020 12:35 pm par Dr Ioan Dumitrescu